2014. január 26., vasárnap

Kocsifeljáró fűtés

Jó hideg lett reggelre....

Annak idején a Linux-flame -en az egyik srác mesélt egy nagyon klassz megoldást kocsifeljáró melegítésre, amikor azon ment a vita hogy a budai villákban azért lopják az áramot, mert drága az elektromos fűtés, legalábbis az utca fűtés az :D. Nem is osztanám ezt meg, ha nem olvastam volna a minap Öveges prof egyik könyvében az eljárást hasonlóan, úgyhogy azt hiszem megtehetem. (Remélem nem rontom a srác apukájának a bizniszét...)

Egyébként sem biztos hogy jól emlékszem az összetevőkre, bár nagyot nem lehet tévedni, akinek meg kísérletezni van kedve, hadd tegye, akit meg érdekel de nincs kedve szórakozni, lehet hogy bejelentkezik a "mester" errefelé és akkor meg lehet keresni ;-).
Annak idején azt gondoltam hogy a vasútnak jó lenne ez síneket melegíteni, de nem nagyon izgatott senkit se természetesen...

Szóval a lényeg.
  • Vegyünk egy kb. 3 méteres (Lehet hogy másfél méter volt az eredetiben...) alulról zárt vascsövet és egyharmadáig töltsük meg legalább 60 fokos vízzel. 
  •  Hagyjuk hogy a gőz betelítse a csövet végig, majd légmentesen hegesszük be a cső tetejét is.
Már kész is van a "fordított hűtőnk".
Amikor a cső hűlni kezd, kicsapódik a pára, ami vákuumot okoz a cső tetejében -> már 4 fokon forrni fog a benne levő víz. Ha leássuk a csövet a földbe, akkor hideg esetén gyönyörűen fogja a cső tetejét fűteni a 3 méteres mélységből a föld.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése