2014. február 26., szerda

3d háztervező

Esküszöm a Sketchupról akartam írni :D. Egyszer megkeresett valaki, hogy érdekelne-e engem munka. Mivel nem épp a profilomba vág - ingatlanközvetítő cég -, nekiláttam kiötölni hogy mi végre is találhatott rám, milyen hasznos dolgot tudnék nekik csinálni.
Eszembe jutott egy remek videó - angolul van, de érthető miről szól -, meg egy másik , mind a kettő azt mutatja meg, hogy milyen egyszerű 3d modellt készíteni egy épületről a Sketchup segítségével. Ezt el is helyezhetjük a google earth-ön, ahogy az első videó meg is mutatja. Érdemes megnézni a ezeket, komolyan. 
No most remek szolgáltatásegyüttest lehet így kialakítani, ahol mindenki megtalálhatja a maga helyét. Egy épületről lehet kívül belül fényképek segítségével 3d-s modellt építeni, aminek számtalan előnye lehet, nem csak az értékesítésnél. Ha van a lakásomról modell, akkor pikk pakk átrendezhetem, megnézhetem hogy hogy fog kinézni, akár azt is kipróbálhatom hogy hogyan tudok valamit bevinni a házba, elfér, nem fér, távolságokat tudok mérni mérőszalag nélkül, meg tudom jelölni merre mennek a vezetékek, mi merre van, satöbbi :D.  Ahogy a másik videón látszik, még a tereptárgyakat is átrendezhetem kedvem szerint.
Ha ingatlanközvetítő vagyok, akkor a modell elkészítését felajánlhatom az ügyfeleknek, pénzért, vagy értékesítési előjogokért, vagy csak bizalomerősítésként, ami jólesik. (A professzionális verzió pénzbe kerül, de egy cégnek nem akkora érvágás, nem vészesen drága...)
Lehet szövetkezni a bútorgyártó cégekkel - nagyon sokan publikálják ebben a formátumban a termékeiket, így "megnézhetjük" hogy mutat a nappaliban a kiválasztott áru -, minél több embernek van saját modellje a házáról, annál jobb.
Na szóval erről akartam volna írni már régen, de bujkált bennem a kisördög. 
  • Zárt forráskódú a szoftver
  • Nem fut minden platformon, például Linuxon csak wine segítségével
  • A professional verzió - amivel pl. lehet kép alapján modellezni - nem ingyenes.
Lehet ezzel együtt élni minden további nélkül, de komoly veszélyeket rejt hosszú távon magában. Tegyük fel hogy világszerte nagyon sokan ráépítenek erre a szolgáltatásra - is kell feltenni, ez tény -. Túl kicsi ahhoz a google is hogy felelősséget tudjon vállalni a szolgáltatásért, monopolhelyzetben.  (Arról nem is beszélve hogy jelenleg nem is a google-é a szoftver...)

Na ezt megmagyarázom :D.

Tegyük fel hogy nagyon nagyon sokan vásárolnak a szoftverből, nagyon sokan építenek rá. Nem komoly összeg az a 95 dollár évente, de ha monopol helyzetben vagyok, akkor nagy a kísértés az irreális áremelésre. Emlékszem azokra az időkre, amikor az MS Office ára meredeken ment fölfelé, már 160 khufnál tartott és iszonyatos "veszteségekről" számolt be a cég. (Egy millió "jogtisztátalan" user, 100 mrd-os kár, csak nálunk, bilincses plakátreklám...) Aztán jött az OpenOffice, és nominál értékben is zuhant az ár. A piaci verseny helyett a vaj-ágyú görbe akaszthatja meg ilyenkor szinte csak az árak emelkedését  :D. Aztán ebből csúf viták keletkezhetnek, van erre példa számos. (Még az én praxisomban is :(....)

No de nem kell nekünk foglalkoznunk ezzel a problémával, mert van szabad forráskódú alternatíva, mind a térképre, mind a 3d tervező szoftverre. Nem kevés kompromisszummal "megáldva" természetesen. 
Azért annyira nem "rossz" a program természetesen :D. Ez az ábra egy ezzel készült ház belső nézete. Örömhír, hogy a Sketcup-ban készített dolgainkat sem kell eldobni, importálhatóak az azokban elkészített dolgok. Hogy mennyire őrzik meg az ottani tulajdonságaikat, még nem tudom, ma fedeztem fel ezt, emiatt a bejegyzés miatt. Megjegyzem, nem kis örömömre szolgált. A támogatási modelljük adomány alapú, itt minél több a felhasználó, annál kevesebb az egy főre jutó "adományköltség" egy funkció megvalósítására, és senki sincs nyeregben, csak annyi előnye lehet egy fejlesztő csapatnak, hogy nagyobb a tapasztalata. Működő piac, ahogyan a nagy könyvben - nekem Samuelsoné az, másnak más - le van írva. (Hint: Microsofték már megint ügyesek. A hardver piacra vásárolják be magukat épp, a hasonló szolgáltatások kiegészítő terméke a hardver lesz ;)....)
Ha az általam elképzeltek helyesnek bizonyulnak, akkor drámaian nőni fog a támogatottsága ennek a platformnak - gyanítom hogy ez már nem jövő idő, nem véletlen hogy már magyarítva van a nagy része -, meg a másiknak is, amiről ezután írok.

Az OpenStreetMap (OSM), facebook csoportja itt, honlapjuk erre, a licenszelési politikájuk meg itt :D. Szabadon nőhet ez is, nincsenek előre nem látott korlátok, itt is működik a piac.

Na szóval hölgyeim és uraim, itt a jövő, lehet vele számolni, lehet bekapcsolódni a közösségekbe, el lehet indítani saját projekteket. Lehet hogy nem tud már egy cég sem akkorára nőni ezen az alapon mint a mostani nagyok, de ki tudja ezt előre? Mindenesetre a talaj itt van.
Persze lehet hogy megjön a google esze, és visszaveszi a Sketchupot és szabaddá teszi, ténylegesen. Lehet, de nem biztos. Addig is itt van a nagyon is jó, és szabad alternatíva, üzleti lehetőségekkel, növekedést gátló tényezők nélkül, sőt a nagy játékosok - pl. MS - csak örülni fognak a sok sok kicsi sikerének.

Hajrá :D.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése