2015. április 22., szerda

Kommunizmusról....

Régóta bennem van ez a sztori, de valós szereplői vannak. Úgyhogy a neveket megváltoztatom.
Az első diplomámat még abban az időben szereztem, amikor élt "Jani Bátyánk".
Hozzáteszem, a diktatúra végnapjaiban komolyabb volt a demokrácia mint napjainkban, ez szomorúsággal tölt el.
Nagyon sok vendégdiák volt a progmat szakon - a magyar matematikusoknak jobb híre volt külföldön mint azt mi gondolnánk -, és az egyik srác - nagyon jó barátom egyébként azóta is - büszkén mesélte hogy ő: kommunista.
Úgy néztünk rá, mint aki a holdról jött.
De nálatok ezt üldözik öcsém, mi a bánat vitt téged erre?
Nem erre számított :).
Pláne arra nem, amikor azt is megemlítettem neki hogy nincs velük semmi baj, ha ellenzékben vannak. (Mint említettem, akkor nálunk egypártrendszer volt....)
 Egy idő után nem beszélgettünk erről a témáról, mert amikor megtudta hogy ingyenes az oktatás, látta az árakat, pláne amikor megtudta hogy mi pénzt kapunk azért, hogy tanulunk, azt mondta hogy nekünk a borjúkaki is keserű.
Hiába mondtam neki, hogy az összes olyan hely, ahol bevezették a számára oly kedves eszmét, egy idő után már csak a tiszta hatalomról szól az egész és "minden másképpen van".
Eltelt vagy másfél év.
Jön velem szemben kedves barátom, az arcán iszonyatos felháborodással.
Ki a franc ez a <Gipsz Jakab>? Mit képzel ez magáról?
Mi baj, kérdeztem.
Hamar kiderült hogy bulit akart szervezni a  külföldi diákoknak, és elkérte a stúdiós sráctól a felszerelést. Nem a nagyon modern, csilivili erősítőt kapta meg, hanem a jóval kisebb teljesítményű - igaz, csöves! - Tesla-t.
És tudod miért nem adta ide a másikat? Mert maszek bulit szervez saját zsebre a közösségi eszközökből! Amit a diákok dobtak össze annó.
Elmosolyodtam. Bejöttél a csőbe, ezt magyarázzuk neked már régóta. Mi történt most? Kértél valamit a közösségi eszközökből, közösségi célra, és kaptál valami vacakabbat.
A nagybetűs életben kérni se mernél. Ha megtennéd, akkor nem kapnál semmit, sőt büntetés járna, nem csak neked, hanem a családodnak, a gyerekednek. És ezen nem lepődne meg senki sem. Mindenki tudja mi az a "káderlap". A rendszerhez hozzátartozik egy csomó minden, amit kívülről nem láthatsz, barátom.

Persze akkor még nem tudhattam hogy mit fognak majd tenni azok az emberek, akik akkor még csak egy erősítőt nem adtak oda.
Ugye :D.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése