2020. május 6., szerda

I'm boomer. Let's talk about COVID 19 (hun)



Eredetileg ezt angolul terveztem megírni, no meg akkor, amikor már rendesen végiggondoltam, meg készítettem hozzá ábrákat, modelleket, de Release early, release often, ha nincs idő, akkor be kell vonni, akit csak lehet. Épp ezért ne számítson senki teljesen kész, kidolgozott ötletre.

Amikor először normális infót láttam erről a pandémiás helyzetről , arra gondoltam, remélem kialakul a védettség azokban, akik megfertőződnek, mert különben nagy lesz a baj. Hát, úgy fest, ez a nyavaja bizonyos mértékben sajna képes újra fertőzni. Nem fogok kitérni azokra az információkra, amelyekkel már mindenki rendelkezik, vagy elérhetőek például a zállatorvos által megosztott videókból.
Mit lehet ellene tenni? Van olyan fertőző betegség, amelyik sokkal nagyobb R0 értékkel rendelkezik, mégis megálljt lehet neki parancsolni, de ott könnyű észlelni a fertőző egyéneket. Itt nem. Hosszú lappangási idő, és már a tünetek megjelenése előtt is el lehet kapni.
Mára (2020.05.07) gyakorlatilag mindenhol igyekeznek az emberek közöti kapcsolatokat minimalizálni, aminek nagyon komoly gazdasági kihatásai vannak, és még komolyabbak lehetnek. Ha valami miatt negatív olajár alakul ki a piacon, az mindenképpen fajsúlyos dolog.

Ha nyitunk, és próbálunk élni - előbb utóbb mindenképpen ez lesz -, és gyorsan mutálódik ez a nyavalya, emiatt nem véd minket meg a nyájimmunitás, akkor ha nem is pusztul ki az emberiség, mindenképpen súlyosabb dolgok elé nézünk, mint a második világháború.
Azt a fajta karantént, amit Kína csinált, mi már sajna nem csinálhatjuk meg.

Jó, ezt mindenki tudja, mit akarsz mondani?

Nézzük meg először, miért tud ekkora gondot okozni egy ilyen ici pici vírus.
A világ, amiben élünk érdekes hálózatot alkot, érvényes rá a "kis.világ" tulajdonság, elvileg bármely két ember között létezik egy öt elemből álló lánc, ahol a lánc szomszédos tagjai ismerik egymást. Ilyen tulajdonságú gráfból sok vesz bennünket körül, érdemes Barabási Albert László ezzel (skálafüggetlen hálózatok) kapcsolatos munkásságát tanulmányozni, itt, itt, vagy itt... 

A preferenciális hálózatoknak van több jó tulajdonsága, nem véletlenül találkozhatunk vele annyifelé. Az egyik jó tulajdonsága a fentiekből következően az, hogy nagyon gyorsan tud eljutni két pont között információ, vagy gyakorlatilag bármi, ami két szeméy interakciójához köthető.

Most a többit hagyjuk is, ez a jó tulajdonsága sajnos egy vírus terjedésének is nagyon hasznos.

Azért nem fog mindenki mindenkivel mindennap kezet, és nem is lihegünk bele az összes ismerős arcába, pedig ha ezt megtennénk, egy nap alatt megfertőződne mindenki. A vírussal kapcsolatosan pedig nem is szorítkozhatunk csak az ismerősökre, hiszen ugyanilyen skálafüggetlen hálózatot alkotnak a közlekedési útvonalak is. Még jobban össze vagyunk kötve, jajj.

A minap láttam egy előadást, ahol a magyar tudományos elit számolt be a napi munkájáról. Felhúztam a szemöldökömet, amikor megütötte a fülemet a véletlen gráfokkal szimulálunk kifejezés. Nem hallgattam vissza, lehet hogy rosszul hallottam. Remélem.

A skálafüggetlen hálózatok a véletlenszerű támadás ellen védettek. Ha random szüntetünk meg csomópontokat, akkor a hálózat nagyon sokáig ép marad. No de ha célzottan az ún. hubokat támadjuk, akkor aránylag kevés csomópont elvételével szétesik.

Nézzük meg ezt az élő példákkal illusztrálva. Ilyen hubok például a repülőterek. Nem véletlenül áll a személyszállítás. A random támadásra pedig a teljes kijárási tilalom, hiszen muszáj teljesnek lennie, összefüggő marad az a nyüves gráf....

No de mi azt szeretnénk, ha a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna.
Tudjunk élni, termelni, de a vírus se terjedjen. Működjenek a hubok, de mégse. Paradox.

Mik vannak ebben a segítségünkre?
Egyrészt a tesztek. Drágák, meg lassúak ugyan, de léteznek elég jó találati pontosságúak.
Modern informatikai eszközök.

Nos tehát. Mi is a tervünk? Egyszerre akarunk hatékony karantént, és működő gazdaságot. Utóbbi muszáj, mert az éhenhalás sem járható út (ok, rá lehet feküdni a teljesen robotizált termelésre, szállításra is, ha van rá idő, tartok tőle, nincs.).

Van egy remek kezdeményezés, a boltokba csak bizonyos idősávokban mehetnek a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai. Mit is csinálunk ilyenkor? Horizontálisan kiveszünk egy csíkot a halmazból, csökkentjük az egyéb kontaktok számát. Nem csak a boltban közvetlenül, hiszen ebben az esetben az odavezető utakon is csökken a forgalom, értelem szerűen.

Nomost, gondoljuk ezt tovább. Próbáljuk meg diszjunkt halmazokra bontani az embereket. Az egyszerűség kedvéért rendeljünk színeket az egyes csoportokhoz, zöld, kék, barna, piros, sárga, szürke, stb. Kapcsolódjon még mindenkihez egy másik attribútum is.

Az egyes csoportokat igyekezzünk elkülöníteni. Nem kell erőszakkal, erre majd később kitérek, de legyen azért valamilyen rendező elv. Lehessen átkerülni más színűekhez, erre is legyen processz.

Hasonló - és igen nehéz - probléma ez ahhoz, amikor mondjuk a facebook szerverein próbálják a felhasználókat szétosztani. Több, mint 41 ezer ip cím tartozik a facebook.com-hoz, ennél több szerver üzemel a háttérben, a felhasználók ugyanúgy kisvilág tulajdonságú gráfba szerveződve.

Ha valaki ebbe belegondol, nagyon hamar oda juthat, ez egyszerűen lehetetlen. Tökéletesen lehet hogy nem is megoldható. De mindenképpen jobb, mint a mostani random állapot, vagy a mostani teljes bezártság.

Mire kell odafigyelni? Lehetőleg egy család legyen egy színű. A nagy cégeknél legyenek különböző színű, párhuzamos csapatok adott feladatokra, ha karantén szituáció adódik, legyen helyettes csapat.
Itt még egy csomó szempont előfordulhat, jó néhányra már gondoltam is, ami nem feltétlen jut most az eszembe.

Nomost vegyünk egy kék családot. Kék gyerekeket el kell vinni az óvodába, suliba, és a kék szülőknek a munkahelyre. Nyilván fel kell készülni az intézményeknek is a szeparálásra.
No de mi a túrót lehet csinálni az útvonalakkal?
Azok sem véletlenül alkotnak preferenciális gráfot, a csomópontokon óhatatlan össze fognak futni a különböző csoportok.
Tér és idő. Térre példa mondjuk egy vasúti szerelvény 10 kocsija. Zöld, kék, piros, sárga,....szürke.
Időre az idősávok. Ha mindenképpen ugyanott kell menni, akkor a zöldek 00-02 piros 03-05, zöld 06-08 .... idősávokban mehetnek. Tér és idő kombinációja lehet az, ha különböző színűek különböző hubokon futhatnak össze. Akár más buszjáratokkal.

Egyre lehetetlenebb, ugye?
Ki használ waze-t? Én mondjuk nem, de ismerem.
A vonatos példához : nem kell semmit csinálni a vasúttársaságnak (a maszkos kalleren kívül). Én tudom, melyik az én kocsim. Jó, .hu jól meg lehet büntetni azt, aki letojja, ezt mi nagyon szeretjük :D.... Máshol elég csak elmondani, ez miért jó.

Ok, szétszeleteltük a jónépet, de nem sokkal jutottunk előrébb. Csökkentünk így az R0-n, de valami hatékony karanténról volt itt szó.

Itt jön képbe a pooling. Néhány hete ment körbe a face-n, aztán egy riportot láttam is ezzel kapcsolatban, hogy lehet úgy tesztelni, hogy több ember mintáját (azt hiszem 64 max) egyszerre mérjük meg
Nomost ezt én még akkor továbbgondoltam, a méréseket el lehet úgy végezni, hogy mindenki kap mintavevő dobozokat, azokat meg begyűjtenék olyan hűtőkocsik, mint ami a family frostnak is van. Két naponta lehetne ha jól emlékszem teljes infót kapni. Nomost nyilván egy klaszterbe ugyanolyan színű illetve még plusz ugyanolyan egyéb attribútumu emberek mintáját kellene tenni.

Így ha gubanc van, meg lehet nézni azt az adott csoportot, addig kivonva a forgalomból. Ha alkalmazást használunk, nyomon is lehet követni a fertőzéseket akár, de itt belebonyolódhatunk egy picit a gdpr-ba....

No mára ennyit erről, remélem sikerült valakit legalább annyira elgondolkoztatnom, hogy megértse, illetve hogy segítsen továbbgondolni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése