2014. január 8., szerda

Mentés....

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy jó kis munka.

Ki szeret üzemeltetési dokumentációt írni, pláne olyat ami konzisztens egy cégen belül úgy hogy több tucat linuxos/unixos szerver van, a windowsosokról nem is beszélve, elszórva több területen?
Lehet hogy nem is feltétlenül kell/szabad/érdemes rálátni az egyik területnek a másikra. (Az is erőforrást  von el ha túl sok az egyeztetés....)

Erre találták ki a külső erőforrás bevonást, igaz nem olcsó, de több okból is hasznos megoldás. No de nem is ez a lényeg most itt. Ha már az ember átfogó, egységes dokumentálással foglalkozik, akkor egy füst alatt meg kell nézzen olyan dolgokat is, amik nem kötődnek konkrétan egy szerverhez, szordínóval ugyan de megjegyzéseket is kell tennie.

Mondjuk a mentési megoldással kapcsolatosan.

Aminek természetszerű velejárója az hogy visszakapjuk a labdát, hogy ok, barátom, de akkor te hogyan csinálnád, ugyan írd már le. (Ha akkora nagy a te orcád :)....)

Persze ezt nem így kapod meg, hanem egy feladat formájában miszerint tégy javaslatot egy mentési rendszer megvalósítására.

Ha az ember nem egy gépben gondolkodik hanem több tucatban, több százban, a tetejében épp azzal foglalatoskodik hogy ezek összefüggéseivel is törődnie kell, no meg egyéni tapasztalata is van bőven, egy ilyen kérdés rögtön más fókuszt kap, mint ha csak egy két szerver mentésével kellene törődnie.

Mit is jelent az: "menteni"?

Vissza kell tudnom állítani egy gépet, konzisztens állapotban.
Igen?

A visszaállítás a jövőben fog megtörténni. Honnan tudom én azt előre hogy milyen lesz majd a mentést befogadó környezet?

Csak egy egyszerű példát hadd hozzak fel erre, lehet hogy már nem létezik az a hardware amiről a mentés készült, mert leégett a szerverterem, és olyan konfiguráció nincs már.

Jó, akkor mentsünk a "jövőnek".
No de azt meg hogyan teszteljük le?


Felépíthetjük akár a teljes - de nem feltétlenül a teljes - gépparkunkat virtuálisan. Tűzfalastól, hálózatostól együtt. Egy jövőbeni konfigurációban.
A mentést már a standardizált virtuális gépekre végezzük, a szolgáltatásteszteket is ott futtatjuk, akár úgy hogy a klienseket is behelyezzük a virtuális térbe...

Annak idején azt hittem hogy ez valami nagyon új dolog, de azt kellett tapasztaljam hogy a vmware-esek már javában törték hasonlón a fejüket, kereskedelmi termékük is van valami hasonló...

No de sebaj, hátha valaki hasznosnak találja, vagy inspirálja valamire :D.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése