2014. február 12., szerda

A helyettesítő termékekről

Fel- felbukkan időnként egy téma ami miatt újra és újra előveszem Joel alábbi írását. Én egy másik kerettörténetet hallottam annó:

Egy amerikai kisváros szórakoztató központjában  pangott az üzlet. Nem volt vendég se a moziban, se a pattogatott kukoricásnál, a vendéglőben, sőt még a kocsmában is csak lézengtek az emberek, jellemzően a cégtulajok felejtették ott a bút... 
Egészen addig, ameddig össze nem álltak. Öles hirdetések lepték el a várost, a hétvégén ingyen van a mozi. A többi tulaj bérelte ki. Jöttek is a népek, megtelt a vendéglő, a kocsma, az utolsó lufit is elvitték az ajándékboltból. Futotta a mozi bérlésére. A mozi kiegészítő terméke volt a többinek.
Persze ez az infó olyan régi, mint az országút, de hátha van akinek újdonság, hiszen le vagyunk egy picit maradva, valamint mostanában egyébként is rükvercbe kapcsolva nyomjuk tövig a gázt, ahogy elnézem :(.

A következő sztorik "másodkézből" szerzettek - nem vagyok Bill Gates közeli barátja ugyebár, bár egy Veyront elfogadok tőle szívesen ennek cáfolataként, de sötétkék legyen ;) -, ha nem teljesen felelnek meg a valóságnak akkor legyen az az írói munkásságomnak tekintve.

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy Általános Irodagépgyártó Vállalat (IBM), akik akkor a mára megint divatba jövő, szolgáltatási üzleti modell alapján nagy számítógépeket szállítottak nagy cégeknek. Igény támadt arra a partnereik felől, hogy kellene személyi használatú gépeket gyártani (akkor már voltak 8, sőt címkiosztásban 16 bites kisgépek egyébként). Kiadták a feladatot a fehér köpenyes mérnököknek, akik neki is láttak a nemszeretem feladatnak. (Aki real time operációs rendszert fejleszt, olyan gépeket, amiken menet közben lehet processzort cserélni akár, persze hogy kellemetlennek érezhette ezt a "piti" igényt.) Legyen minden szabványos benne. Ezt azért élvezetes dolog tervezgetni egy mérnöknek, szerintem nem nagyon gondolkoztak akkor hogy majd 20 év múlva mekkora siker lesz ez, azon meg pláne nem hogy negyven év múlva hanyatlani is fog az a piac ;-). (Alexander Dumas, de rég olvastalak....)
Jó, de az operációs rendszert nem vállalta be senki.
Így történt hogy az egyik kis garázscéghez bekopogott két öltönyös úriember. Pontosan nem tudom mi történt, guglizni meg nem akarok most, a lényeg hogy udvariatlan volt a srác a "nagy kék" embereivel, akik orrukat felhúzván elmentek egy másik garázscéghez, akiknek volt tapasztalatuk a kisgépekkel.
Ugyanazzal a kisgéppel volt tapasztalatuk többek között, aminek későbbi reinkarnációjával én is találkoztam 14 évesen. A TRS-80, amit mi HT-1080Z -ként ismertünk meg. Ott láttam először a Microsoft nevét, soha nem feledem a XOR AX utasítást, ami egy bájtot felhasználva 2 órajelciklus alatt törölte az akkumulátort, és még a flageket is beállította egy füst alatt. Nyamm. Igaz hogy holt tudás, de akkor is jó....
A másik garázscég tulajdonosa már sokkal jobban tisztában volt azzal hogy tisztelettel kell bánni az óriásokkal. Minden feltételbe belement, csak annyit kötött ki, hogy a klón gépekre - ipari szabvány alkatrészekből épült fel a gép ugyanis, eleve másolhatóra tervezték a mérnökök - hadd árulhassa a kész operációs rendszert. Az IBM emberei úgy okoskodtak hogy csak néhány százaléknyi klón lesz majd a piacon. Bill Gates meg úgy, hogy az olcsó klónok kiegészítő terméke lesz az övé. A vicces ebben az, hogy nem készült el időben. Meg kellett vegye az egyes számú versenyzőtől a termékét. A többi már történelem :).

Ma már ott tartunk hogy az igazán sikeres nagy cégek saját maguk termelik ki az a piacot, aminek ők a kiegészítő termékei. Lásd Google, Facebook, .....
Ide tartozik többek között az én kedvenc játékom a hattrick is. Egy millió felhasználó - csak tőlünk 10510 van ebben a pillanatban, a világból most 12 ezer ember online -, ingyen használható, mégis megélnek. Nem csak a reklámokból, néhány százaléknyi user a kényelemfokozó - más előny nem jár vele, ez fontos - pluszokért, vagy csak úgy befizet a prémiumkategóriák valamelyikére.

Úgy gondolom hogy ezzel a gondolkodásmóddal manapság fel kell vérteznie magát minden valamirevaló cégnek, ha számítástechnikával foglalkozik akkor különösen, de egyébként sem árt. Ha nem teszi meg, nem fogja megérteni hogy miért bukik el a versenyben.

Remélem lesz aki hasznosnak találja ezt. (Tudom az emberek zömének ez trivialitás, de a csecsemőknek minden vicc új....)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése