2014. január 28., kedd

Régi sztori....

Ez a történet legalább 30 éves, még nem lehetett tudni hogy milyen izgalmas változások lesznek itt....
Szóval itt volt még a vasfüggöny javában, igazából emiatt érzem aktuálisnak. Most is ugyanaz a mentalitás, de nem vagyunk bezárva. Öröm ez vagy bánat?

Jó atyám egy kis településen dolgozott agrármérnökként.
Akkoriban emlegette sűrűn hogy "könyvelőkre nem szabad bízni a gazdálkodást, abból csak a baj van.". Őszintén szólva azt hittem hogy Marxékra céloz ezzel - amiben azért nem tévedtem én olyan nagyon, de adott esetben nem az volt a kiváltó ok :) -, később elmesélte hogy miért is.
Intermezzo :). Sírva rontott be - a későbbiekben még említett - tsz elnökhöz a könyvelő, hogy
  • Kovács Miska elköltötte az egész évre szánt keretet, és csak egy fél teherautónyi vegyszert hozott!
 Ami hatalmas nagy skandalum volt. Apu mondta is hogy iszonyatosan odafigyelt hogy ne legyen semmi baj az általa kiválasztott modern szerekkel, egy fia kukac ne legyen az almában. (Azt rajta kívül úgy sem értékelte senki hogy az általa preferált cuccok sokkal kevéssé károsak a környezetre - méhek, ivóvíz, halak -, valamint az almát fogyasztó emberekre...). Év végére még maradt is a fél teherautónyi cuccból, a termés kiváló volt, úgyhogy jó atyám megmenekült a könyvelőtől,

  • Azt veszel amit akarsz
kapta meg az elismerést....
 Na de térjünk vissza a lényeghez.
Egyszer az öreg berontott az elnökhöz hogy baj van, lopják a műtrágyát ami ki van rakva a földek mellé, későbbi felhasználásra. (Logisztikai probléma, lerakták, majd ahogy haladt a gép, felhasználták.)
  • Nem baj az, magyar földbe kerül, mondta erre az elnök.
Hökkentem ezen, kérdeztem  is atyámat hogy kiféle, miféle ember volt ott a "főnök".
  • Böcsületes négy elemis parasztember, fiam
Végül is.
Több műtrágyát vittek ki innentől fogva, elvégre tényleg nem tudták másra felhasználni, átlendültek ezen a kérdésen. Ha azt nem zavarja akinek vigyázni kellene rá.... (Megj: ezért ciki hogy elment a fejünk felől a vasfüggöny, imho....)

No de még egyszer berontott később apu, miszerint a vegyszerraktárt is dézsmálják.
  • Nem baj az..., kezdte volna az elnök,
  • Jó, jó, de megmérgezhetik magukat.
  • Hmmmm, tényleg, most mi legyen?
 Kedves olvasó, te mit tettél volna, hm :)?
 
Meghirdették hogy a tsz ingyen, meghatározott rend szerint elvégzi a kiskertek növényvédelmét, méregnaplóval, tájékoztatással.
 
Cserébe aki hozzányúl a raktárhoz, annak nem lesz öröme....
(Vagy annak nem lesz aki azt hiszi hogy nem lesz olyan aki ezek után megtenné, és nem emlékszik a rokonok című szerzeményre vagy azt hiszi, rá ez nem vonatkozik, de ez már egy másik és talán nem is annyira publikus történet....)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése