2015. április 22., szerda

Az FNA-ról...

Ha már megígértem Fejős Tominak. Talán említenem sem kell, hogy ez az egész csak magánvélemény. Kötözködni lehet, illetve örülnék neki.
Alapinformációkat nyerhetünk innen, bár szerintem nem a társadalombiztosítás miatt jó, ha jó.
1st things 1st: Nálunk nem sok értelme van erről beszélni, mert mi még a felvilágosodással is hadilábon állunk, sajna. Nem tudtunk még felülemelkedni a feudalizmuson. Illetve egyszer talán, százakárhány éve, de sikeresen elmúlt legalább az első világháború után, és azóta sem sikerült visszakapaszkodni a vonatra.
Miért írok erről mégis?
Csak. Hátha rosszul gondolom.
A második világháború után romokban hevert a világ komoly része. Se tőke, se ipar, még élelem sem nagyon volt, nem véletlenül alakult ki a (későbbi) EU-ban a mezőgazdaság támogatási rendszere, amit most erőteljesen nyög is a közösség.
Egy nagyon egyszerű, de nagyszerű trükkel sikerült - szerintem legalábbis - újraéleszteni a gazdaságot.
Csináljunk a semmiből pénzt, azt adjuk kölcsön vállalkozóknak, akik abból működő üzemeket hoznak létre, a hitelt visszafizetve nominálisan ( a kamatok és a kockázat miatt csak majdnem ) ugyanott vagyunk, de közben jelentősen nőtt a GDP.
Utólag ránézve erre, nem nagyon lehetett hibázni, kicsi volt az esélye hogy ne hasznosuljon a (valójában képzeletbeli) tőke, "növekedésre volt ítélve" a vállalkozások zöme. Pedig akkora már meghalt Keynes, most nézem 46-ban egészen pontosan.
Na most akkor egy kis intermezzo. Nem biztos hogy pontos a leírás, kijavíthatja aki tudja pontosan,
Richard Matthew Stallman  frissített a gépe operációs rendszerén, 1983-ban. Meglepődve tapasztalta, hogy hűséges nyomtatója nem működik. Nosza, szólt a szállító cégnek (a gépet, az oprendszert, valamint a nyomtatót is ugyanaz a cég készítette), hogy valami nem stimmel. Sajnos azt a nyomtatót már nem támogatjuk többé. Ok, akkor küldjék el a nyomtató driver forrását, majd én átírom az új rendszerre, és kész. Nem lehet, a szerzői jog miatt. Stallman meghökkent. A Unix-ot, az ő kollégái fejlesztették, mi az hogy egy vacak drivert nem kaphat vissza? Nem kaphatott.
Mit csinál ilyen esetben egy átlag ember?
Morog, majd megveszi az újabb nyomtatót és elfelejti az egészet.
Stallman viszont komolyan berágott, és mélyére bányászott a problémának.
Megalkotta a GNU kiáltványt.
Azóta eltelt 32 év, ami kettes számrendszerben egy szép kerek szám :D.
Közgazdasági nonszensznek lehetünk a  tanúi, a szabad szoftvereken alapuló rendszerek virágoznak, sőt. Sokan használnak szabad szoftvert úgy hogy nem is tudnak róla. (Androidos telefonok Linux alapúak, a webkiszolgálók nagy része Apache, azon php + mysql szolgáltat zömmel, és nagyon sok gpl-es keretrendszert használ, a gnu c él és virul, mint a php, python, perl, és hosszú a lista.)
De hiszen az lehetetlen!
Hozzáteszem, nem mond ellent a közgazdaságtannak ez a jelenség.
Hatalmas verseny dúl a szabad (és zömében ingyenes, szép magyar nyelvünkben nem kell magyarázni hogy a free melyik jelentésére gondolunk) szoftverek piacán.

Ismét ugrunk egy picit.
Miért alakult ki az a válság, amiben most is lubickolunk?
Tegyük fel hogy van 10 valamit gyártó cég az USA-ban. Magasak a bérköltségek, profitkényszer van, és a hidegháborúnak vége. Nincs már aranykalicka. Néhány bátor cég kihelyezi a termelését olcsó bérű országba, Átlag Jánost kirúgják. Profit nő. Követik a többiek is egy idő után. A piaci verseny miatt a profit visszaesik az előző szintre.
Nem lenne ebből gond, a rendszer jól vizsgázott eddig is, Átlag János elhelyezkedési támogatást kap, nincs kétségbe esve, átképzi magát majd és kész.
No de szinte minden iparágban lezajlott ez.
Ha megszoktál egy életszínvonalat, nehezen adsz le belőle (saját tapasztalat).
Bizakodsz a jövőben -> hitelt veszel fel.
Ezzel megpörgeted a hiteladás üzletágat, még néhány Átlag János el is tud ott helyezkedni, duzzad a lufi.
Ki is pukkan.
Megoldás?
Nyomtassunk pénzt, adjuk oda a cégeknek. Ez már többször bevált. (No meg toljuk át az idióta európai bankároknak a bukta jó részét, kapzsik a nyomorultak, meg azt hiszik hogy okosak.)
No de kiknek is adtuk most a pénzt?
Akik miatt az egész válság kialakult.

Ezért mondom azt, hogy az FNA nem társadalombiztosítás miatt jó, ha jó.
Nem csodaszer, csak nézzük meg mi történt nálunk amikor duplájára emelték a csp-t. Terepjárós uzsorások gyűjtötték be havonta az államtól kapott pénzt.
Aki azt hiszi hogy ez csak elmaradott emberekkel fordulhat elő, nézzen rá a hitelkártya szerződésére.

No de akkor mire jó az FNA?
Lecsökkenti a vállalkozók számára a honi bérmunka költségét, valamint stabilizálja a belső piacot.
Nem véletlenül kapta fel mostanában a világ ezt az elképzelést, nem ma kezdtek ezen gondolkozni.
Persze önmagában a kedvenc dilemmámat nem oldja meg, sajna.
De közelebb visz a megoldáshoz, úgy érzem.
Remélem tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése